Negi? Nu, mulțumesc
Tratamentele locale sau crioterapia pot fi folosite pentru combaterea și tratarea negilor.
Aplicat local, acidul salicilic acționează asupra stratului superficial al pielii pentru a favoriza descuamarea țesutului patologic îngroșat/afectat. Acidul lactic suprimă procesul de îngroșare a negilor, având și proprietăți antiseptice. Colodiul flexibil formează o peliculă care ajută la menținerea pielii hidratate, facilitând eliminarea verucilor.
Crioterapia
Pentru a combate verucile, crioterapia (“înghețarea negilor”) este o opțiune.
Studiile științifice au demonstrat eficacitatea acidului salicilic, combinat cu crioterapia pentru a elimina definitiv verucile și a preveni recidivele.1
Crioterapia este o tehnică care presupune înghețarea negului. Azotul lichid, la o temperatură de minus 90 până la minus 110 de grade, îngheață temporar negul, provocând deteriorarea celulelor care conțin virusul și permițând îndepărtarea negului.
Tratamentul de crioterapie poate fi efectuat în cabinetul medical, fiind necesare diferite ședințe pentru a elimina complet negul. Cu toate acestea, tehnica trebuie practicată cu prudență în zonele sensibile.
Crioterapia este adesea însoțită de apariția durerii și a senzației de arsură.
Cele mai frecvente efecte secundare sunt modificările de pigmentare, mai ales atunci când sunt utilizate pe pielea mai închisă la culoare.
Copii si adolescenți
Segmentul populației cel mai afectat de negi este cel al copiilor de vârstă școlară, cu vârf în grupa de vârstă cuprinsă între 10 și 15 ani. Negii comuni sunt cei mai răspândiți (aproximativ 70%2), urmat de plantari.
Pentru a preveni verucile picioarelor la copii și adolescenți:
- Păstrați picioarele uscate
- Evitați să mergeți sau să stați desculț în jurul piscinelor
- Nu împărțiți pantofii, șosetele sau prosoapele cu alți copii
- Este important să tratați negii imediat ce apar, pentru a preveni înmulțirea și răspândirea lor și în alte zone ale corpului.
- Medicamentele pe bază de acid salicilic ajută la eliminarea verucilor, datorită combinației de acid salicilic (16,7%) și acid lactic (16,7%).
Cu toate acestea, consultați un medic înainte de a utiliza medicamentul la copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 12 ani. Duofilm trebuie utilizat numai atunci când este absolut necesar și sub supraveghere medicală directă. Aplicarea la copii trebuie să fie supravegheată de un adult. A nu se administra copiilor sub 2 ani.
Duofilm nu va fi folosit pe pielea cu răni deschise, iritată sau înroşită, sau pe orice zonă infectată.
Nu se aplică pe următoarele zone: aluniţe, semne din naştere, veruci genitale, veruci la nivelul feţei, mucoase, veruci la nivelul cărora cresc fire de păr, veruci care au margini roşii sau coloraţii neobişnuite.
Prevenirea negilor în sala de sport sau la piscină
Răspândirea verucilor este facilitată de condițiile de mediu, care favorizează supraviețuirea virusului în forma sa activă. Transmiterea se poate face și prin contact direct cu negii altor persoane.
După infectare, perioada de incubație a virusului durează de la 1 la 8 luni, după care apar leziuni caracteristice. Pentru a preveni acest lucru, este important să se mențină pielea sănătoasă, să avem grijă la posibile leziuni care pot facilita infecția și dezvoltarea negilor. De asemenea, evitați să mergeți desculț în medii umede, cum ar fi piscinele și sălile de sport, unde macerarea pielii, rezultată din expunerea la umiditate, facilitează apariția negilor.