Mit sau adevăr

Semnul vrăjitoarelor

În timp ce culoarea pielii, părul și accesoriile tind să varieze, nicio imagine a unei vrăjitoare nu este completă fără un neg mare și inestetic pe nas, bărbie sau obraji!

În timpul proceselor din secolele al XVI-lea și al XVII-lea, vânătorii de vrăjitoare erau în alertă maximă după ceea ce ei numeau „Semnul vrăjitoarelor”, dovezi vizibile că o persoană s-a inițiat în vrăjitorie. Se credea că toate vrăjitoarele și vrăjitorii aveau un semn undeva pe corpul lor: negi, alunițe, cicatrici, semne din naștere, pete aspre sau decolorate pe piele și alte pete neobișnuite.

Vânătoarea de mituri

Superstițiile și miturile au influențat trecutul popoarelor, miturile fiind povești sau povestiri înrădăcinate în convingerile populare ale acelor timpuri.

Există o mulțime de mituri în jurul negilor și a tratamentului lor. Cu toate acestea, aceste mituri au mai puțin de-a face cu magia și superstiția și mai mult cu dezinformarea.

Mit 1: Negii apar dacă atingi o broască

FALS – Virusul Papiloma uman (HPV) este cel care provoacă veruci la oameni și doar câteva tulpini de HPV cauzează tipul de negi care se formează pe mâini (negi comuni), pe tălpi (negi plantari) etc. Deoarece HPV este un virus care se dezvoltă doar la oameni, broaștele nu-ți pot da negi.

Mit 2: Negii au rădăcini

FALS – Negii sunt mici excrescențe care se formează din stratul superior al pielii. Pe suprafața negului pot apărea niște pete mici, acestea fiind doar capetele unor vase de sânge, nu rădăcini. Contrar credinței populare, negii nu formează niciodată rădăcini.

Mit 3: Toate tipurile de negi sunt la fel

FALS – Există mai multe tipuri diferite de negi:

  • Negii comuni sunt cele mai frecvente tipuri de negi (după cum sugerează și numele) și se găsesc de obicei pe mâini, în special pe degete, deși pot apărea în alte zone.
  • Negii plantari apar cel mai frecvent pe tălpi și picioare.
  • Negii filiformi apar de obicei pe față, în special în jurul gurii, ochilor și nasului.
  • Negii periunghiali se formează în jurul și sub unghiile de la picioare și de la mâini.
  • Negii plate apar de obicei pe față, în special pe obraji și pe frunte.
  • Negii genitali sunt cauzați de o ITS (infecție cu transmitere sexuală) și apar pe organele genitale și pe anus.

Mit 4: Negii nu sunt contagioși

FALS – Negii sunt leziuni benigne ale pielii cauzate de infecția cu virusul papiloma uman (HPV) sau se pot transmite prin contact direct cu pielea infectată.  Virusul poate fi transmis prin atingere și prin împărțirea articolelor personale, cum ar fi prosoapele, aparatele de ras sau papucii. Virusul se poate transmite de la o persoana la alta și, de asemenea, de la o parte a corpului la alta.

Mit 5: Negii NU sunt frecvenți

FALS – Faptul că negii sunt atât de răspândiți în povestirile populare dezminte acest mit cu ușurință, în plus, așa cum s-a demonstrat mai sus, negii sunt contagioși. Primele documentări ale negilor datează din cele mai vechi timpuri și, din moment ce nu există încă un remediu pentru HPV, probabil că va trece mult timp până la dispariția lor. Deci, dacă te-ai simțit vreodată ciudat sau rușinat pentru că ai negi, trebuie să înțelegi că nu ești singur. La nivel mondial, negii afectează aproximativ 10% din populație, la copiii de vârstă școlară, prevalența este de până la 20%.

Mit 6: Nu poți scăpa de negi

FALS – Unii negi pot persista o vreme, mai ales dacă se află într-un loc greu de văzut sau de simțit. Cu un tratament adecvat, totuși, majoritatea negilor pot fi îndepărtați destul de ușor. Opțiunile de tratament includ preparate pe bază de acid salicilic care usucă treptat negul, crioterapia (adică înghețarea negului), chirurgia clasică sau cu laser și multe altele.

În timp ce negii pot fi tratați și îndepărtați, trebuie să ții cont de faptul că negii se pot forma din nou dacă virusul rămâne în piele. Din păcate, tratamentele împotriva negilor nu ucid virusul care provoacă veruci.

Mit 7: Este imposibil să previi apariția negilor

FALS – Deși sunt destul de frecvenți, poți minimiza riscul de a face negi urmând câțiva pași de bază, inclusiv:

  • Nu atinge negii altei persoane.
  • Spală-te des pe mâini cu apă și săpun.
  • Nu împărți obiectele personale, cum ar fi prosopul, unghiera sau aparatele de ras.
  • Dacă ai o zgârietură sau o tăietură, trebuie să cureți bine zona și să o acoperi cu un bandaj.
  • Evită să mergeți desculț în zonele publice, cum ar fi vestiarele și zonele din jurul piscinelor publice.

Evident, negii nu au nimic de-a face cu magia sau vrăjitoria. Sunt excrescențe ale pielii cauzate atunci când anumite tulpini ale virusului papiloma uman (HPV) intră în corp prin tăieturi mici, rupturi sau puncte slabe. Deoarece tulpinile HPV care cauzează negii se dezvoltă în medii calde și umede, ele apar cel mai frecvent pe partea de jos a picioarelor.

Deși pot provoca jenă, majoritatea verucilor sunt inofensive din punct de vedere fizic. Cu toate acestea, pot deveni dureroase dacă devin suficient de mari.